Elma sirkesi, mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri ve sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Evde elma sirkesi yapımı, sağlıklı ve doğal bir alternatif arayanlar için harika bir seçenektir. Doğal malzemelerle hazırlanan ev yapımı elma sirkesi, marketlerde satılan hazır alternatiflere göre daha taze ve besleyici olabilir.
Elma sirkesi yapımı sürecinde sabır önemlidir. Elmaların doğal fermantasyon süreci boyunca zamanla sirke anası oluşur ve bu süreç bazen haftalarca sürebilir. Doğru sıcaklık ve ortam koşulları sağlandığında, sirke anasının oluşumu ve sirkenin olgunlaşması sağlanır. Bu süreçte dikkatli olmak ve düzenli olarak sirkeyi kontrol etmek gerekir.
Ev yapımı elma sirkesi, sağlık için birçok fayda sağlayabilir. Doğal olarak oluşan probiyotikler ve enzimler, sindirim sistemini destekleyebilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ayrıca, elma sirkesinin içerdiği asetik asit, kan şekerinin dengelenmesine ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Sonuç olarak, evde elma sirkesi yapımı, sağlıklı bir yaşam tarzı için mutfaklarımızda kolayca uygulayabileceğimiz bir adımdır.
Detaylar
5 lt
14 saat
0 dakika
15 ml: 3 kcal
8-12 hafta
Gerekli Malzemeler
2 kg tatlı elma
3 litre içme suyu
(Suyun 3’te 2’si elma kullanılır. Klorsuz su olması gerekir.)Tatsız elmalar için 2-3 kaşık gerçek bal veya doğal pekmez
(3-4 tane hurma da olabilir.)1 çay bardağı sirke (Organik ya da ev yapımı sirke)
5 litrelik cam kavanoz
Plastik ya da metal kaşık
Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
- Sirke yapılacak cam kavanozu sterilize edin.
- Elmaları yıkayın ve oda sıcaklığında en az 14 saat kuruması için bekletin.
- Elmanın çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalar halinde kesin. Varsa bereli ya da çürük yerlerini temizleyin.
- Kavanoza elmaları doğrayıp koyun. Üzerine içme suyunu ekleyin ve ardından bir çay bardağı kadar daha önce yaptığınız ev yapımı sirke ya da organik sirke ekleyin. Karıştırın. Kavanozun üzerinde 3-4 parmak kadar boşluk bırakmaya dikkat edin.
- Elmalar yeterince tatlı değilse balı ya da pekmezi ekleyin.
- Ağzını kapatın ve böyle 1-3 gün bekletilir. Her gün karıştırın. BU KAPALI FERMENTASYON AŞAMASIDIR. Alkol bakterileri çoğalır.
- 3 gün sonra ağzı açılır, karıştırılır ve üzeri iki kat tülbent vb. pamuklu bir bez ile örtülür, sıkı olacak şekilde paket lastiği vb. ip ile bağlanır.
- Bu şekilde çok sıcak olmayan serin bir yerde, direk güneş almayacak şekilde gölgede elmalar dibe çökene kadar bekletip, her gün plastik ya da metal kaşıkla karıştırın. Kef oluşursa temizlenmeli ve düzenli karıştırılmalıdır. Yoksa küf oluşur.
- Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın.
- Sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir. 8-12 haftayı bulabilir.
- Önce beyaz ince bir tül gibi, sonrasında biraz daha şeffaflaşıp kalınlaşarak gelişen sirke anasına hiç dokunmayın. Sirke anası olgunlaşınca elmalar gibi dibe çökmesini bekleyin. Bu aşama tamamlandığında elma sirkesi olmuş demektir.
- Sirke anasını temiz bir kavanoza alın ve meyveleri tülbent ve süzgeçten (berrak olması için birkaç defa) geçirin.
- Lezzet kontrolü olarak kokusuna ve tadına bakın. Bildiğimiz sirke gibi keskin bir tat olmalı. Eğer bu tat oluşmamışsa sirke anasını süzdüğünüz sirkeye tekrar koyun ve yine serin ve karanlık bir yerde 20 gün daha bekletin. Artık ev yapımı doğal elma sirkesi kullanıma hazır!
- Sirke hazır olunca hemen kullanılabilir. Ama bir yıl bekletirseniz, hem lezzeti, hem de rengi çok daha güzel oluyor. Sirke bekledikçe tadı keskinleşip, berraklaşıyor.
- Her şey yolundaysa özenle ağzı hava almayacak şekilde ağzı dar cam şişelerde ağzına kadar tamamen dolu olacak şekilde (silme yani) şişelenir ve üzerine tarih yazılarak gölgede, oda sıcaklığında uzun seneler saklanabilir.
Elma Sirkesi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Hijyen Kuralları
- Her türlü fermente gıda yaparken kavanoz ve kullandığınız kaşıkları steril edin ve mutlaka steril edilmiş cam kavanoz kullanın.
- Kullandığınız meyvelerde ilaç kalıntısı olmadığından emin olun. Meyveleri iyice yıkayıp, kurutmak önemli.
- 12-14 saat bekleyin ve kurutun. Oda sıcaklığında kuruması için bekleyin. 14 saat bekleme zamanı, yıkama ile ortamdan uzaklaşan sirke bakterilerinin tekrardan oluşumu için önemlidir.
Elma Sirkesi Mayası Olarak Ne Kullanabilirsiniz?
- SİRKE ANANIZ YOKSA ÜZÜLMEYİN! MAYA OLARAK YİNE SİRKE KULLANIN!
- Elinizde kendi yaptığınız sirke yoksa, güvendiğiniz bir markanın organik sirkesini kullanabilirsiniz.
- Elinizde sirke anası varsa sirkeyi kurarken içine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde fermentasyon süresini de hızlandırmış olursunuz.
Berrak bir elma sirkesi yapmak için dikkat etmeniz gerekenler;
- Sirkenin berrak bir renge kavuşması için içine tülbent koyduğunuz süzgeçten geçirerek bir kaç kez süzün.
- Elma mutlaka tatlı elma olmalıdır. Şeker miktarı azsa içine gerçek bal, doğal pekmez ya da püre haline getirilmiş 3-4 tane hurma konulabilir.
- MEYVE VE SU ORANINA DİKKAT! Suyun meyveye oranı en az %50 olmalıdır, %70 idealdir.
- Elma çekirdekleri fermentasyonu geciktiriyor, elmanın çekirdeklerini çıkartın.
- Elmaları mümkün olduğunca küçük doğrayın, yüzey alanları daha geniş olduğu için elmanın içindeki şeker, suya daha kolay karışır.
- MUTLAKA ELMANIN KABUKLARI OLACAK! Elmanın kabuğunda sirke bakterileri bulunur. Kabuklarını mutlaka koyun.
- TAHTA KAŞIĞA DİKKAT! Tahta kaşıkta bakteri oluşumu olabilir. Plastik ya da metal kaşık kullanın.
- İçme suyu kullanın, çeşme suyundaki klor fermentasyonu etkiliyor, sirke oluşumunda etkili olan bakterilerin gelişmesini klor engeller.
- Sirke olduktan sonra bir yemek kaşığı tuz koyulabilir. Tamamen sizin tercihiniz. Tuz olarak mineral zenginliğinden dolayı kaya tuzu kullanabilirsiniz.
- Bekleme dönemi için direk güneş almayan ve çok sıcak ya da çok soğuk olmayan bir yer seçilmelidir. 15-25 derecede arası olabilir. Soğuk olursa bakterilerin oluşması gecikir ve sirkeleşme yavaşlar. Oda sıcaklığında olması önemlidir. Kapalı havasız bir yerde bekletilmez, hava alması gerekir. Karanlık bir yerde olabilir.
- Sirke oluştuktan sonra oksijen ile temasında asetik asit miktarını kaybeder, zamanla su gibi olur. Bunun için silme yani tamamen şişe sirke ile dolu olacak şekilde doldurularak ağzı dar şişelerde saklanır. Hava almaması için ağzını bantlayın ve ardından etiketleyin. Üzerine ne sirkesi olduğunu ve tarihini yazın. “Elma, Nisan 2022” gibi.
- Bir seneye yakın bekletilen ev yapımı elma sirkesi şeffaf bir hal alarak berraklaşır. Sıkım sonrası oluşan bulanıklık için endişe etmeyin. 3-4 defa isteğe bağlı bir şekilde süzülebilir.
- SİRKE ANASINI SAKLAMAK İÇİN… Yaptığınız sirkeden küçük bir kavanoza koyun ve içine de sirke anasını koyun. Sirke anasını bu şekilde aylarca hatta yıllarca buz dolabında saklayabilirsiniz. Ayrıca buzlukta da saklanabilir.
- SON OLARAK POSAYI ATMAYIN! Süzdükten sonra oluşacak posa için harika bir önerimiz var. Rondodan geçirilip püre haline getirildiğinde çok güzel metal kaşık vs. mutfak gereçlerinizin parlatılmasında kullanabilirsiniz.
Ev yapımı elma sirkesinin yaklaşık besin değerleri:
Kalori: Bir çorba kaşığı (15 ml) elma sirkesi yaklaşık 3 kalori | Karbonhidrat: Elma sirkesinin az miktarda karbonhidrat içerdiği bilinmektedir. |
Asit: Sirke, genellikle asetik asit olarak bilinen bir tür asit içerir. Bu asit, sindirim sağlığına ve metabolizmaya destek olabilir. | Antioksidanlar: Elma sirkesi, elmadan türetilen bazı antioksidanlara sahip olabilir. Ancak, bu antioksidanlar sirke yapım sürecinde ve uzun süreli saklama sürecinde azalabilir. |
Elma sirkesinin besin değerleri üründen ürüne değişebilir, bu nedenle etiket bilgilerini kontrol etmek faydalı olabilir. Ancak, elma sirkesi genellikle düşük kalorili ve karbonhidrat içeriği düşük bir içecektir.
Sağlıklı günler dilerim!